A nutrigenetikai vizsgálatok elsősorban táplálkozással, életmóddal kapcsolatos információkat nyújtanak, melyek genetikai alapon segítenek az életvitellel, táplálkozással kapcsolatos ajánlások megfogalmazásában.
Ma már tudjuk, hogy betegség hajlamunk meghatározása mellett a genetika fontos az étkezés szempontjából is, hiszen a táplálék feldolgozása is gének által meghatározott enzimek, anyagcsere utak aktivitása.
A vizsgálat nem genetikai betegségek diagnosztizálására való, hanem az egyén genetikai jellemzőinek azonosítására szolgál, mint például a szervezet vitaminok, szénhidrátok, zsírok, fehérjék anyagcseréje, esetleges glutén- és/vagy laktózérzékenysége, cardiometabolikus rizikófaktorok és a szervezet terhelhetőségével kapcsolatos markerek, amelyek ismerete segíthet a személyre szabott egészségvédelem, illetve a mindennapi életvitel kialakításában.
A Nutrigenetikai teszt több érdekes információt is tartalmaz ízérzékünkkel, táplálkozási szokásainkkal, fizikai aktivitásunkkal kapcsolatban is. A tesztben foglaltak hajlamot, tendenciákat jelentenek, nem a genetikailag meghatározott betegségek során gyakori meghatározottságot.
Különösen érdekes lehet ez a teszt táplálkozási ajánlásokat követő, aktív életmódot folytató, egészségüket fejleszteni kívánó egészséges emberek számára.
Szervezetünk nem egyforma hatékonysággal használja fel a bevitt tápanyagokat, így bizonyos vitaminokból, ásványi anyagokból többre vagy kevesebbre lehet szükségünk, mint az átlag. A teszt magában foglalja a következőkkel kapcsolatos információkat: A, B12, C, D, E vitaminok, folát, cholin, kálcium és vas anyagcsere.
A laktóz és gluténérzékenységgel kapcsolatos információk genetikával kapcsolatos összefüggése régóta ismert és a diagnosztikában is használatos, a vizsgálat tartalmazza ezeket az információkat.
Elsősorban a koffein-, és sófogyasztással, valamint az omega-3 és 6 zsírsavakkal kapcsolatos faktorok összegyűjtéséről van szó. Ezek a faktorok elsősorban a szív- és érrendszer egészségével kapcsolatosak, így fontos szerepet játszanak az ezekhez kapcsolódó súlyos szövődmények (pl. szívinfarktus) elkerülésében.
Az energiaháztartás, a szénhidrátok, fehérjék, zsírok anyagcseréjére vonatkozó jelenleg ismert összefüggések kerülnek kimutatásra. A vizsgálat a testsúllyal és a test összetétellel kapcsolatos információkat is nyújt.
Az ízérzéssel és az étkezések közötti időtartammal kapcsolatos információk kerülnek tesztelésre.
Az izomműködéssel, edzési intenzitással, állóképességgel, csonttömeggel, ín sérülékenységgel, fájdalomérzékenységgel kapcsolatos információk kerülnek összegyűjtésre. Ennek elsősorban a rendszeresen sportolók szempontjából lehet jelentősége.
Amennyiben bármilyen kérdése felmerülni a vizsgálattal kapcsolatban, vagy időpontot szeretne egyeztetni egy személyes konzultációra, hívja a +36 20 518 1810-es információs vonalat.
New Era Genetics Kft.