Mikrobiom teszt

Genetikai vizsgálat a velünk élő baktérium flóra vizsgálatára

Az egészségünket és jóllétünket a saját genetikai állományunk mellett igen nagymértékben meghatározzák a velünk élő mikroorganizmusok, több kutató szerint akár nagyobb mértékben is mint a saját genetikánk. Testünkben tízszer több bakteriális sejt van jelen, mint saját sejt. Ezen baktériumok többsége velünk szimbiózisban, szervezetünk működését segítve él. Nélkülük elképzelhetetlen lenne az életünk, mivel az optimális baktérium flóra rendkívül fontos a teljes szervezetünk számára.

Vannak azonban olyan baktériumok is, amelyek káros hatást fejtenek ki, betegségek hátterében állhatnak, ezek kockázatait emelhetik. A mikrobiom vizsgálata ezen „jó” és „rossz” baktériumokról ad képet és ez alapján beavatkozási lehetőségeket étkezési tanácsok és táplálékkiegészítők formájában. Az ajánlások személyre szabottak, a teszt alapján kapott javaslatok messze túlmutatnak az „egyen több rostot” típusú tanácson. A mikrobiom a saját genetikai kódunkkal ellentétben megváltoztatható, ezért igen fontos beavatkozási lehetőséget teremt.

A mikrobiom egészséggel kapcsolatos hatásai nem merülnek ki pusztán a hasi panaszok, emésztés vonatkozásában.

A baktériumok anyagcseretermékei és toxinjai a szervezeten belül mindenhova eljuthatnak a vér segítségével. Talán a legismertebb kapcsolat a bél-agy tengely, mely magyarázza a mikrobiom összefüggését számos idegrendszeri tünettel, kórképpel. Azonban a mikrobiom igen fontos a szív- és érrendszer, a rákkockázat, az immunrendszer, a nemzőképesség, a hormonális rendszer, sport és mindennapi teljesítmény és még számos fontos testi működés szempontjából. Így igen széles azon kör, akik számára a mikrobiom teszt ajánlható.

A mikrobiom teszt igénybevételekor a legfontosabb szempont a teszt minősége és a hozzá tartozó értékelés. Csak a legmodernebb módszerekkel és adatbázisokon alapuló, a baktériumokat részleteiben vizsgáló csúcstechnológiát alkalmazunk partnereinkkel és a feltüntetett árban benne van a konzultációs lehetőség a teszt előtt is után, mely a legfontosabb lépés a hasznosság szempontjából. A konzultáció a pácienssel egy részletes szakmai megbeszélésen alapul a klinikus és a labor között és ez alapján alakulnak ki a személyre szabott javaslatok.

Melyek a legfontosabb vizsgált domének?

Emésztés

Számos bakteriális törzs szaporodhat el nem megfelelő emésztés esetén. A visszamaradó emésztetlen táplálékok kedvezőtlen hatással lehetnek szervezetünk optimális működésére, mivel nem tudnak megfelelő formában felszívódni.

Anyagcsere

A bakteriális miliő fontos információkat tartalmaz többek között a fehérje és szénhidrát bontó baktériumokról, mely diétás tanácsként felhasználható, illetve a baktérium törzsek anyagcseretermékei a szervezet számára is táplálékot jelentenek, így ennek megborulása a szervezet egyensúlyának megborulását jelentheti.

Gyulladás

Egyes baktériumok jelenlétéből gyulladás jelenlétére következtethetünk. Ez lokalizálódat bizonyos szervekre vagy például a bélfal túlzott áteresztőségét is okozhatja, mely által túl sok bakteriális toxin jut a szervezetbe.

Bél-agy tengely

A mikrobiom eltéréseit számos neurológiai és pszichiátriai kórképpel összefüggésbe hozták, mivel a bélflóra számos az agy számára fontos molekula előállításáért felelős.

Személyre szabott táplálkozás

Minden bélflóra egyedi. Ezért egyedi, saját működéseinket hűen reprezentáló tanács a leghasznosabb, mely mind az étkezésre, mind a táplálékkiegészítőkre kiterjed. Ez által lehetséges teljesítményünk optimalizálása.

Betegség kockázatok

Igen sok betegség vonatkozásában ismert az összefüggés bizonyos baktériumokkal. Olyan meglepőnek hangzó dolgokat is potenciálisan megtudhatunk, mint egy rejtett, de krónikus gyulladást okozó állkapocs tályog vagy növekedésnek induló tumor egy konkrét lokalizációban, melyre adott baktérium specifikus.
A Mikrobiom teszt ára
215.000 Ft

További szakmai tájékoztatásért keresse:

Dr. Fekete Bálint
orvos genetikus

Amennyiben bármilyen kérdése felmerülni a vizsgálattal kapcsolatban, vagy időpontot szeretne egyeztetni egy személyes konzultációra, hívja a +36 20 518 1810-es információs vonalat.

Kérjen visszahívást!

Adja meg az adataidat és 24 órán belül visszahívjuk!