Híreink

A nyugodt babavárást ma már sokféle vizsgálat biztosítja, melyek segítségével a leendő szülők részletes információt kaphatnak születendő gyermekük egészségi állapotáról. Egyre többen fordulnak a legkorszerűbb genetikai szűrésekhez, hiszen ez a tudatos gyermekvállalás része, ma már minden ötödik kismama igénybe vesz ilyen vizsgálatot. A választás azonban nem mindig egyszerű, de a kismamáknak szóló alábbi néhány kérdés megkönnyítheti az eligazodást az elérhető genetikai vizsgálatok útvesztőjében.

A leendő szülők részéről ma már elvárás, hogy a lehető legkorábban szeretnék megtudni, születendő gyermekük érintett-e az ismert genetikai betegségekben, mindezt olyan vizsgálati módszerrel, ami sem a magzatra, sem a kismamára nem veszélyes. A tudomány fejlődésének köszönhetően ezeket biztosítják a PrenaGenetics® különböző formái, melyek igazodnak a szülők és a várandósságot kísérő orvosok igényeihez.

A genetika, más néven örökléstan legújabb eredményeiről sok szó esik, azonban kevésbé ismert tény, hogy bizonyos gének működése környezeti tényezőktől is függ. Ezt az tudományágat nevezzük epigenetikának, ami szó szerint azt jelenti: „gének, genetika felett”, utalva arra, hogy az epigenetikai változások nem az örökléssel történnek, hanem azon túl hatnak egészségi állapotunkra.

A rák ellen küzdelem világnapja minden évben a betegségre híja fel a figyelmet és hangsúlyozza a megelőzés és a megfelelő kezelés fontosságát. Az innovatív kezelések és az ellátáshoz való jobb hozzáférés révén a betegek ma már hosszabb ideig élhetnek a diagnózis után, ugyanakkor fontos tudni, hogy a rákos megbetegedések több mint egyharmada megelőzhető lenne. Éppen ezért kiemelkedően fontos, hogy felmérjük a genetikai kockázatokat is, és odafigyeléssel, egészségess életmóddal csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát.

Hazánkban egy évtizeddel ezelőtt volt először lehetősége a kismamáknak, hogy igénybe vegyék a kockázatmentes, beavatkozást nem igénylő magzati genetikai tesztet, amely kimutatja a fogantatás során kialakuló genetikai rendellenességeket. Az anyai vérben keringő magzati DNS elemzésén alapuló teszt napjainkban már kiterjed a leggyakoribb kromoszóma-rendellenességek és a magzat teljes kromoszóma-állományának vizsgálatára is. Az eltelt tíz évben a nem invazív prenatális teszt (NIPT) elengedhetetlen részévé vált a várandósgondozásnak, és manapság minden ötödik kismama a hagyományos vizsgálatok mellett, azokat kiegészítve ezzel a módszerrel kapja meg az információkat születendő gyermeke egészségi állapotáról.

A tudatosság és tervezés számos területen jelen van az életünkben, azonban érdekes módon a gyermekvállalás esetén sokan nem olyan alapos előzetes megfontolás után hozzák meg döntéseiket, mint például az anyagi kérdéseknél. Sokan csak akkor vesznek igénybe családtervezési vizsgálatokat, amikor már túl vannak egy spontán vetélésen vagy már hosszabb ideje sikertelenül próbálkoznak a gyermekvállalással. Érdemes lenne már akkor, amikor megszületik a döntés, szülők leszünk, felmérni azt, valójában alkalmasak vagyunk-e rá vagy milyen esetleges nehezítő körülményekkel kell számolnunk. A tudatos családtervezés és gyermekvállalás fontos eleme a testi-lelki felkészülés, valamint a lehető legtöbb információ összegyűjtése, hogy nyugodtan várjuk a kisbaba érkezését.

Egy kisbaba érkezése talán a legizgalmasabb időszak egy család életében, kiemelten akkor, amikor az első gyermek érkezésére készülnek a leendő szülők. A stressz és az aggódás azonban sem a kismamára sem pedig a születendő gyermekre nincs jó hatással. Ezek a félelmek legtöbbször abból fakadnak, hogy a leendő szülőknek nem áll rendelkezésére elegendő információ, és emiatt bizonytalanok a megfelelő döntések meghozatalában. Ezért szeretnénk megosztani néhány tanácsot, amelyek segíthetnek abban, hogy a babavárás időszaka nyugodtabban és kiegyensúlyozottabban teljen.

Az édesanyák és gyermekeik között különlegesen szoros kapcsolat van, különösen a várandósság 9 hónapja alatt. Kevésbé közismert viszont az a tény, hogy az anya vére nemcsak oxigénnel és tápanyagokkal látja el a magzatot, hanem számos információt is adhat a kisbaba egészségi állapotáról a legkorszerűbb genetikai vizsgálatokkal.

Magyar Szülészeti-Nőgyógyászati Ultrahang Társaság Kongresszusa

Hosszú kihagyás után most először találkozhattunk személyesen tudományos konferencián az ország minden pontjáról érkezett szülész-nőgyógyászokkal, kutatókkal és diagnosztikai szakemberekkel. Hatalmas élmény volt az ország vezető szakembereinek bemutatni a Magyar Szülészeti-Nőgyógyászati Ultrahang Társaság Kongresszusán a genetika legfrissebb eredményein alapuló diagnosztikai módszereinket, a nyugodt babavárásért végzett munkánkat.

Manapság egyre több nővel fordul elő, hogy a negyedik X-et is elhagyja, mire úgy érzi, készen áll, és a feltételek is adottak ahhoz, hogy gyermeket vállaljon. Az időpont kitolásának számos magyarázata lehet, azonban biológiai tény, hogy a kor előrehaladtával a nők fogamzóképessége csökken.

Forrás: divany.hu

Egy idén ősszel végzett online felmérés szerint a gyermekvállalás előtt álló párok kétharmadának családbővítéssel kapcsolatos döntését nem befolyásolta a koronavírus-járvány, azok száma pedig kiegyenlítődik, akik a vírushelyzet miatt tolják vagy éppen előre hozták a babavállalást.

Forrás: Index.hu

Babaváró kisokos, ha a koronavírus idején vállalnátok gyereket

A babavállalás felnőtt életünk egyik legfontosabb döntése. Sok információt gyűjtünk össze előtte, próbálunk tudatosan készülni arra, hogy mikor szülessen meg első gyermekünk vagy bővüljön kistestvérrel a család. A koronavírus-járvány miatt bizonytalan egészségügyi helyzet új kérdéseket és megoldandó problémákat vet fel, ezért összegyűjtöttük, hogy milyen kötelező és ajánlott vizsgálatokkal lehet biztosítani a nyugodt babavárást, és mennyiben változik ezek menete.

Forrás: Dívány.hu, Fotó: Guido Mieth / Getty Images Hungary

Ma még senki sem tudja megbecsülni, mekkora és milyen jellegű társadalmi hatása lesz a világméretű koronavírus járványnak, hiszen egyrészt még a rövidebb távú gazdasági károkat sem látjuk tisztán, másrészt a pandémia időtartamára is inkább csak találgatások vannak.

Forrás: Blikk.hu, Fotó: Shutterstock

A magzati diagnosztika az utóbbi néhány évtizedben hihetetlen fejlődésen ment keresztül.

Míg hatvan évvel ezelőtt az is nagy eredménynek számított, hogy meg tudták állapítani a magzat anyaméhen belüli elhelyezkedését és kiszűrték az esetleges súlyos rendellenességeket, ma már az anyai vérből genetikai vizsgálatot végeznek, és akár az első trimeszter közepén megtudhatjuk, hogy a baba kisfiú vagy kislány.

Forrás: Origo.hu

Kérjen visszahívást!

Adja meg az adataidat és 24 órán belül visszahívjuk!