Híreink

Média megjelenések, hírek, cikkek

XXI. századi családtervezés, babavállalás egy genetikus szemével

A tudatos felkészülés a családalapításra, a gyermekvállalásra számos elemből áll: megfelelő életkörülmények, egészséges táplálkozás, szükséges vitaminok, ásványi anyagok bevitele, rendszeres mozgás.

Egy ember akár 100 évig is élhet a tudomány jelen állása szerint

Az Egészségmokka következő részében a műsorvezető, Vámos Erika kérdezte az örök fiatalság titkáról Fekete Bálint Andrást: a génjeinkben legalább 100 év van kódolva.

Az ORIGIN Hordozóság szűréssel többszáz betegséget tudnak kiszűrni a genetikusok már a baba fogantatása előtt

Az RTL Reggeli vendége volt cégünk vezetője, Merhala Zoltán.

Diagnosztikai újítások segíthetnek az egészség megőrzésében

Az EgészségMokkában Vámos Erika vendége volt dr. Fekete Bálint.

A beszélgetésben az új diagnosztikai újításoknak jártak utána, egy új eljárással ugyanis könnyebben kideríthetők az öröklött betegségek.

Nem befolyásolja a gyermekvállalási kedvet a járvány

Egy idén ősszel végzett online felmérés szerint a gyermekvállalás előtt álló párok kétharmadának családbővítéssel kapcsolatos döntését nem befolyásolta a koronavírus-járvány, azok száma pedig kiegyenlítődik, akik a vírushelyzet miatt tolják vagy éppen előre hozták a babavállalást.

Forrás: Index.hu

shutterstock

Babavárás koronavírus idején

BABAVÁRÓ KISOKOS, HA A KORONAVÍRUS IDEJÉN VÁLLALNÁTOK GYEREKET

A babavállalás felnőtt életünk egyik legfontosabb döntése. Sok információt gyűjtünk össze előtte, próbálunk tudatosan készülni arra, hogy mikor szülessen meg első gyermekünk vagy bővüljön kistestvérrel a család. A koronavírus-járvány miatt bizonytalan egészségügyi helyzet új kérdéseket és megoldandó problémákat vet fel, ezért összegyűjtöttük, hogy milyen kötelező és ajánlott vizsgálatokkal lehet biztosítani a nyugodt babavárást, és mennyiben változik ezek menete.

Forrás: Dívány.hu, Fotó: Guido Mieth / Getty Images Hungary

shutterstock

Kutatás a gyermekvállalásról koronavírus idején

Ma még senki sem tudja megbecsülni, mekkora és milyen jellegű társadalmi hatása lesz a világméretű koronavírus járványnak, hiszen egyrészt még a rövidebb távú gazdasági károkat sem látjuk tisztán, másrészt a pandémia időtartamára is inkább csak találgatások vannak.

Forrás: Blikk.hu, Fotó: Shutterstock

dezoxiribonukleinsav

Az orvostudomány csodái

A magzati diagnosztika az utóbbi néhány évtizedben hihetetlen fejlődésen ment keresztül.

Míg hatvan évvel ezelőtt az is nagy eredménynek számított, hogy meg tudták állapítani a magzat anyaméhen belüli elhelyezkedését és kiszűrték az esetleges súlyos rendellenességeket, ma már az anyai vérből genetikai vizsgálatot végeznek, és akár az első trimeszter közepén megtudhatjuk, hogy a baba kisfiú vagy kislány.

Forrás: Origo.hu

egeszsegugy_info

Hordozóság szűrés a baba egészségéért

Hordozóság szűrés 401 fajta genetikai rendellenességre

Vannak olyan tényezők, melyeken senki, így a leendő szülők sem tudnak változtatni. Ilyen az örökölt génállományunk, mely születésünktől kezdve változatlanul végig kíséri életünket. Jó hír, hogy bár befolyásolni nem tudjuk, információt kaphatunk róla.

Forrás: Egeszsegugy.info

lifemagazin

Vérvételtől a leletig

...avagy mi történik egy korszerű magzati diagnosztikai laboratóriumban

A PrenaTest® non-invazív magzati genetikai vizsgálaton keresztül bemutatjuk, mi is történik a kulisszák mögött.

Forrás: Lifemagazin.hu

czeizel_labor

Egészséges lesz a születendő kisbabám?

Megnyílt az első hazai NIPT laboratórium

Minden gyermeket vállaló pár életének meghatározó pillanata, amikor azon a bizonyos teszten megjelenik a két csík. Az első örömkönnyek után azonban megkezdődik az aggódás: vajon minden rendben lesz? Egészséges-e a magzat?

Forrás: Napidoktor.hu