Genetikai vizsgálatok

Nutrigenetikai teszt

Gének és táplálkozás

A nutrigenetikai diagnosztika elsősorban táplálkozással, életmóddal, fitnesszel kapcsolatos információkat nyújt, olyan genetikai faktorok vizsgálatával, melyek segíthetnek az életmóddal kapcsolatos ajánlások megfogalmazásban. A teszt személyre szabott, eddig nem ismert információkat szolgáltat szervezetünkkel kapcsolatban, melyek segítségével túlléphetünk a mindenkire vonatkozó, általános egészségügyi ajánlások szintjén, tehát tulajdonképpen a tanácsok finomhangolása várható.

Elsősorban egészséges, egészségtudatos felnőtteknek javasoljuk, akik szeretnének új információkat megtudni saját szervezetük működéséről, így segítve őket a személyre szabott egészségfejlesztés és egészségmegőrzés területén. A teszt kiegészítője lehet menedzserszűrésnek vagy dietetikai tanácsadásnak is. 

SNP (single nucleotid polymorphism) tesztről van szó, tehát korábbi kutatások alapján talált egyes nukleotidok - a DNS betűje, legkisebb felépítőegysége - vizsgálata történik meg. Természetéből fakadóan a teszt nem genetikai betegségek diagnosztizálására való, hanem a genetikai segítségével jelenlegi tudásunknak megfelelően próbál meg információkat nyújtani szervezetünk egészséges működésével kapcsolatban, ebből adódóan az eredmények is hajlamként, tendenciaként kezelendőek nem 0 vagy 100%-os bizonyosságként.

A 70 markert vizsgáló teszt egy kanadai laborban történik és számos neves egyetem nutrícióval és genetikával foglalkozó kutatójának ajánlása szerint lett összeállítva. Az eredményeket magyar nyelvű reportban kapja meg és azokat tanácsadás keretében interpretáljuk.

MELYEK A LEGFONTOSABB VIZSGÁLT DOMÉNEK?

Micronutriensek anyagcseréje
Szervezetünk nem egyforma hatékonysággal használja fel a bevitt tápanyagokat, így bizonyos vitaminokból, ásványi anyagokból többre vagy kevesebbre lehet szükségünk, mint az átlag. A teszt magában foglalja a következőkkel kapcsolatos információkat: A, B12, C, D, E vitaminok, folát, cholin, kálcium és vas anyagcsere.

Étel intoleranciák és érzékenységek
A laktóz és gluténérzékenységgel kapcsolatos információk genetikával kapcsolatos összefüggése régóta ismert és a diagnosztikában is használatos, ez a teszt is tartalmazza ezeket az információkat.

Cardiometabolikus rizikófaktorok
Elsősorban a koffein-, és sófogyasztással, valamint az omega-3 és 6 zsírsavakkal kapcsolatos faktorok összegyűjtéséről van szó. Ezek a faktorok elsősorban a szív- és érrendszer egészségével kapcsolatosak, így fontos szerepet játszanak az ezekhez kapcsolódó súlyos szövődmények (pl szívinfarktus) elkerülésében.

Macronutriensek szerepe
Az energiaháztartás, a szénhidrátok, fehérjék, zsírok anyagcseréjére vonatkozó jelenleg ismert összefüggések kerülnek reportálásra. A teszt a testsúllyal és a test összetétellel kapcsolatos információkat is nyújt.

Étkezési szokások
Ebben a doménben az ízérzéssel és az étkezések közötti időtartammal kapcsolatos információk kerülnek tesztelésre.

Testmozgás és sérülési kockázatok
Az izomműködéssel, edzési intenzitással, állóképességgel, csonttömeggel, ín sérülékenységgel, fájdalomérzékenységgel kapcsolatos információk kerülnek összegyűjtésre. Ennek elsősorban a rendszeresen sportolók szempontjából lehet jelentősége.

A nutrigenetikai teszt ára: 140.000 Ft.